Skip to main content

Gezamenlijke Europese R&D in technologie voor identificatie

Op 5 april 2016 was er een bijeenkomst over EAB-CITeR, het Europese Cooperative Identification Technology Research Consortium. De initiatiefnemers willen het Amerikaanse CITeR-model ook in Europa introduceren. Gezamenlijke R&D-trajecten zullen voordelen voor zowel eindgebruikers, industrie als onderzoeksinstituten opleveren, is de achterliggende gedachte. De VVBI-voorzitter was erbij.

 

Over EAB-CITeR

EAB-CITeR, het Europese Cooperative Identification Technology Research Consortium, wil onderzoek naar en ontwikkeling van identificatietechnologie stimuleren. Eindgebruikers en industriële partijen kunnen tegen betaling lid worden. Onderzoeksinstituten vergoeden hun lidmaatschap door kennis in te brengen. Al deze drie partijen kunnen voorstellen indienen en bepalen gezamenlijke welke R&D-projecten uitgevoerd zullen gaan worden.

De Europese CITeR valt onder de European Association for Biometrics (EAB). Voorzitter en coördinator is Sébastien Marcel (IDIAP, Zwitserland) en Raymond Veldhuis (Universiteit Twente) is vice-voorzitter.

Voordelen

Het Amerikaanse CITeR (Center for Identification Technology Research) bestaat al enkele jaren. Het succesvolle model vormt de basis voor het Europese initiatief. Beide CITeR's verwachten in de toekomst een vorm van onderlinge samenwerking.

Voor de onderzoeksinstituten en universiteiten ('partners') is het voordeel om onderzoeksvoorstellen niet alleen te kunnen indienen maar ook te kunnen uitvoeren.
De vertegenwoordigers vanuit de industrie en het eindgebruik ('affiliates') kunnen het onderzoek niet alleen sponsoren en sturen maar ook hun intellectueel eigendom en productportfolio mogelijk uitbreiden.

Het streven is de lijnen kort te houden, in snelle, duidelijke besluitvorming te voorzien en alle betrokken spelers bij elkaar te brengen om kennisdeling te faciliteren.

EAB CITeR

Belang

CITer USVolgens Sébastien Marcel kent identificatietechnologie en de toepassing ervan nog voldoende onopgeloste vraagstukken. Hij noemt o.a.:

  • veroudering
  • beveiliging tegen aanvallen
  • nieuwe vormen van biometrie
  • herhaalbaarheid van onderzoek,
  • normen en standaarden
  • privacy en dataprotectie

Stephanie Schuckers, directeur van de Amerikaanse CITeR, was speciaal overgekomen voor de meeting op Schiphol. "It is too important", gaf zij mij als simpele verklaring en ging vervolgens nog even snel de Keukenhof bekijken.