Biometrie duiden: hoe doe je dit?
Blij met aandacht voor biometrie in het nieuws
Ook in Nederland lijkt het bewustzijn over de gebruiksmogelijkheden van biometrie toe te nemen. Voor een groot deel komt dit door wat smartphones bieden. Velen onder ons zijn gewend hun telefoon te ontsluiten door een vinger op het apparaat te leggen of door zich door hun smartphone “diep in de ogen te laten kijken”. De ontwikkelingen rondom biometrie blijven doorgaan waarop ook de commercie in Nederland inspeelt. Zo worden bijv. bewakingscamera’s steeds “slimmer” met opties voor gelaatsherkenning. Daarnaast is het van belang voortdurend aandacht voor privacy te houden (Algemene Verordening Gegevensbescherming!). Naar mijn mening is het dan ook goed (en logisch), dat de pers regelmatig aandacht aan biometrie voor persoonsherkenning besteed.
Kantelpunt in beleving van biometrie?
Als mij gevraagd wordt iets van biometrie te duiden, leg ik meestal kort uit wat biometrie inhoudt. Vervolgens komen de modaliteiten als gelaat, vingerafdruk en iris aan de orde. Uiteindelijk probeer ik iets van de (on)mogelijkheden van biometriegebruik, aandachtspunten bij implementaties, risico’s etc. te verduidelijken. Voor mij met een achtergrond in de exacte wetenschap is deze vorm van uitleg volstrekt logisch.
Ondertussen lijkt de wereld te veranderen. Bijna iedereen kent tegenwoordig het gemak van de vingerafdruk om zijn of haar smartphone en de apps daarop te gaan gebruiken. Vanuit deze beleving gaat het erom uit te leggen dat bijv. vingerafdrukherkenning een vorm van biometrie is. En dat er over het gebruik van biometrie al allerlei inzichten bestaan die ook hier gelden. Deze benaderingswijze komt van de tegengestelde kant vergeleken met starten met de (algemene) uitleg van biometrie.
Duiden van twee kanten
Biometrie duiden kan dus ook starten vanuit de beleving van de gebruiker van biometrie. Ik zie dit als een klant- en/of vraaggerichte benadering. Duiding vanuit de biometrische techniek is de gevestigde aanpak van de afgelopen jaren. Ik zie dit meer als een product- en/of aanbodgerichte benadering. Voor beide manieren is iets te zeggen. Het is ook geen kwestie van goed of fout. Biometrie wordt steeds weliswaar volwassener maar is het in praktijk nog niet.
Ik denk, dat niet de keuze van het vertrekpunt om biometrie te duiden mij doet twijfelen. Wel, of vervolgens de beschikbare tijd voldoende is om de essentie duidelijk te maken. En dan staat er maar eens een quote van mij die ik nooit zo gezegd of bedoeld heb. Het nieuwsbericht of artikel over biometrie is in de huidige tijd belangrijk(er).
Ruud Huijts
Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a. Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen.