Politie oogst belangstelling met slimme gezichtsherkenning in opsporing
Politie met biometrie in opsporing in het nieuws
De politie maakte op 16 december 2016 bekend, dat hun nieuwe systeem voor gelaatsherkenning operationeel is. Beoogd was de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVB) hierover op 10 november tijdens haar Najaarsbijeenkomst 2016 te informeren. Onvoorziene omstandigheden hebben dit helaas toen verhinderd. De NOS heeft het nieuwsbericht van de politie in het journaal behandeld, als item bericht en in beeld en geluid gebracht. Daarnaast is er de afgelopen dagen aandacht elders op televisie, op de radio, in de krant, en op diverse andere websites geweest. Ruime belangstelling dus en mijns inziens terecht.
Media-aandacht goed voor politie en biometrie
Ik ben blij met aandacht in de media. De politie krijgt er immers een mooi instrument bij. De opsporing zal sneller en doeltreffender gaan verlopen. Dit draagt bij aan de veiligheid in Nederland. Wie is hier niet voor? De Nationale Politie kan een lans breken voor automatische gelaatsherkenning. Juist in deze tijd is dit haar gegund.
Ik hoop ook, dat de politie de toekomstige successen naar buiten zal brengen. Wij, “de BV Nederland” en de politie en VVBI in het bijzonder, kunnen daarvan wijzer worden. Al besef ik, dat positieve signalen in mindere mate het nieuws halen. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd, wat het nieuwe biometriesysteem voortbrengt. En ik hoop hierin niet alleen te staan.
Liever gelaatsherkenning dan gezichtsherkenning
Biometrie is en blijft voor velen lastig te doorgronden. Het gebruik in persoonsherkenning is van toenemend belang, ook in de financiële hoek. Media-aandacht is dan ook nuttig om het betrouwbaar en veilig gebruik van biometrie te blijven verkondigen.
Opvallend is dat de politie bericht over gelaatsherkenning en het in vele nieuwsbronnen over gezichtsherkenning gaat. Volgens Van Dale heeft gezicht vier betekenissen en betekent gelaat alleen gezicht. Daarom geef ik vanaf nu de voorkeur aan gelaatsherkenning. Biometrie is al ingewikkeld genoeg.
In privacy is voorzien
Traceren van verdachten is een taak van de politie. Bescherming van persoonsgegevens en verwerking van gegevens door de politie zijn bij wet geregeld. Opname van een (frontale) gelaatsfoto is - evenals afname van vingerafdrukken- vastgelegd in de Wet Identiteitsvaststelling Verdachten, Veroordeelden en Getuigen en de Vreemdelingenwet 2000. Aanpassing van wet- en regelgeving is in onze democratie geregeld. In beginsel hebben wij dus privacy in Nederland voor gelaatsherkenning bij de politie afgebakend en beschermd.
Met het nieuwe instrument is niet een nieuwe database ontstaan, zoals soms gesuggereerd lijkt. Personen herkennen aan afbeeldingen gebeurt binnen de opsporing al sinds mensenheugenis. Automatische gelaatsvergelijking vergt de politie veel minder handwerk. In minder tijd kan veel meer gedaan worden. Dit enige verschil kan toch geen argument zijn om ons nu opeens zorgen te gaan maken om onze privacy, of wel?
Ruud Huijts
Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a. Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen.