Skip to main content

Gebrekkige gelaatsherkenning smartphones gunstig voor biometrie

| Ruud Huijts | Opinie
Foppen van smartphones met gelaatsfoto’s heeft het landelijke nieuws gehaald. Ik juich dit toe. Een breder publiek dan een handjevol specialisten dient verantwoorde inzet van biometrie beter te begrijpen.

Breder bewustzijn van biometrie ontbreekt

Dagelijks gebruiken ontelbare mensen hun smartphone. Biometrie via een vingerafdruk- of irisscanner of gelaatsherkenning ontbreekt vrijwel niet op nieuwe smartphones. Biometrie is snel in ons dagelijks leven binnengedrongen. De acceptatie van het gebruik van biometrie is enorm toegenomen.
Deze ontwikkeling betekent volgens mij niet, dat wij met z’n allen al voldoende begrip hebben om biometrie in het algemeen verantwoord in te zetten. Ik zou willen, dat nieuwsberichten over biometrie ons collectief bewustzijn vergroten.

Hacken van smartphones is “hot news”

De Consumentenbond meldde begin januari 2019, dat gezichtsherkenning op smartphones niet altijd veilig is. Uit onderzoek van het afgelopen jaar bleken 42 van de 110 geteste smartphones met een gelaatsfoto te ontgrendelen te zijn. Terecht veronderstelt men, dat niet elke gebruiker zich bewust zal zijn dat de beveiliging zo zwak is.
Dit nieuws werd landelijk breed opgepakt, bijvoorbeeld:

  • Zelf zie ik het nieuws op 3 januari 2019 in het NOS-journaal.
  • NOS meldt het nieuws in de app en wijst op de bestaande discussie over veiligheid en populairder worden van gezichtsherkenning.
  • RTL Nieuws reageert met korte reacties  over de achterliggende werking.
  • De Volkskrant richt zich vooral op het veiligheidsaspect.
  • Onder andere AD, HCC en Hart van Nederland melden de onderzoeksresultaten.
  • Ook Computable meldt het nieuws, maar gebruikt helaas een incorrecte titel (die waarschijnlijk wel meer bezoekers trekt).
  • Op bright.nl is te lezen dat het eigenlijk geen nieuws is. Deels heeft men hierin gelijk. De video schetst een aardig maar populair beeld.
  • In de NOS op 3 Tech Podcast komt professor Raymond Veldhuis (ook een VVBI-lid) aan het woord. Hij geeft een uitstekend feitelijk commentaar. Een aanrader om nog eens terug te luisteren!

Gezichtsherkenning man punten Consumentenbond

Hebben we een probleem?

Is het nu werkelijk een probleem, dat sommige smartphones met een foto ontgrendeld kunnen worden? Deze vraag blijft helaas onbeantwoord in de meeste nieuwsberichten. Ik had graag wat meer context gezien, maar negatief nieuws trekt nu eenmaal meer aandacht.
Een lichaamskenmerk gebruiken voor persoonsherkenning (“biometrie”) appelleert intrinsiek aan hoge veiligheid. Ik ben immers uniek, is de gedachte. De persoon is echter slechts één (belangrijk) facet in het gebruik van biometrie. In praktijk komt er meer bij kijken, met alle risico’s van dien. Naar mijn mening mogen we ons hiervan best meer bewust worden, onder andere via nieuwsgaring en informatieverstrekking. We hebben nog een weg te gaan.

Zelf foppen van smartphone voorkomen

  • Laat je smartphone niet onbeheerd achter.
  • Wees je bewust welke persoonlijke gegevens na ontsluiten van je smartphone vrijkomen.
  • Schat de risico’s van misbruik in en neem hierop maatregelen op je smartphone.
  • Schaf een smartphone aan die een hogere veiligheid biedt, maar bedenk dat smartphones vooraf onderling vergelijken vrijwel ondoenlijk is.

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.