Vrees voor toestroom overschaduwt biometrisch paspoort Turkije
Turken waarschijnlijk visumvrij naar EU
De Europese Commissie stelt voor de visumplicht te schrappen voor Turken die naar Europa reizen. Visumvrij reizen tussen Turkije en Europa is een onderdeel van het vluchtelingenakkoord uit maart 2016. Het biometrisch paspoort is een voorwaarde voor het afschaffen van het visum. De EU-lidstaten moeten nog met het akkoord instemmen.
Helaas krijgt biometrie weinig aandacht in het nieuws. Het biometrisch paspoort lijkt mij verwoord tot instrument om een massale toestroom van Turken te voorkomen. Los van de politieke discussies betwijfel ik deze voorstelling van zaken.
Duur biometrisch Turks paspoort voordelig?
Afgaand op het nieuws is er vrees voor een massale uittocht van Turken, als zij visumvrij in de EU mogen reizen. Er zijn ca. 80 miljoen Turken. Daarvan heeft een kleine 10% een paspoort. Het huidige paspoort is prijzig. Een visumaanvraag kost de Turken bovendien tijd en geld (en ergernis). Naar verwachting zal het nieuwe biometrische paspoort ca. € 300 gaan kosten; duurder dan het huidige paspoort.
De veronderstelde hoge kosten worden als argument gebruikt, dat de toestroom uit Turkije wel mee zal vallen. Dit lijkt mij een beperkt economisch argument. Er zitten toch ook economische voordelen aan visumvrij reizen? En misschien wegen de toekomstige voordelen op tegen de hogere aanschafkosten van het biometrisch paspoort.
Beperkte productiecapaciteit gunstig?
Turkije kan vanaf medio dit jaar 10.000 biometrisch paspoorten per dag maken. Het duurt dan twee jaar om het huidige aantal paspoorten te vervangen door biometrische.
Deze gegevens worden ook als argument gebruikt, dat het met de toestroom wel zal meevallen. Maar zal de productiecapaciteit niet verhoogd worden, als de behoefte aan biometrisch paspoorten toeneemt? En als Turkije binnenkort 10.000 nieuwe paspoorten per dag kan leveren, kan de productie daar dan niet weer snel verder vermeerderd worden? Meestal wordt de kostprijs ook lager bij grotere productievolumes.
Kwaliteit biometrisch paspoort is wat telt
Ik heb moeite met de aangevoerde argumenten die de vrees voor grote toestroom uit Turkije proberen te sussen, ongeacht of de angst terecht is. Een paspoort is primair een reisdocument. De kwaliteit van het nieuwe Turkse biometrische paspoort dient daarom vanaf het eerste moment gewaarborgd te zijn. Het lijkt mij best een uitdaging voor Turkije om alle achterliggende processen snel in te regelen. Nederland, bijvoorbeeld, kent na jaren nog onvolkomenheden.
Laten wij ons vooral richten op de kwaliteit, gebruiks- en inzetmogelijkheden van het biometrisch paspoort. Juist zo’n paspoort met een goede gelaatsfoto en vingerafdruk in de chip stelt ons beter in staat stromen van reizigers af te handelen, ongeacht of het nu om vakantiegangers of asielzoekers gaat. Bedrijfsmatige korte-termijn argumenten en mogelijke drogredeneringen kunnen beter achterwege gelaten worden volgens mij.
Ruud Huijts
Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a. Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen.