Definitieve uitnodiging Najaarsbijeenkomst 2021

Uitnodiging voor de Najaarsbijeenkomst 2021 “Biometrische herkenning is nog geen identificatie”

Op 29 september 2021 organiseert de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVVBI) weer een (fysieke) bijeenkomst. VVBI-leden, geïnteresseerden uit het bedrijfsleven,  de overheid, , kennis­instituten en andere zijn weer van harte welkom. Meld u snel aan en verzeker u van deelname!

Datum:

woensdag 29 september 2021

Locatie:

De Grolsch Veste
Colosseum 65, 7521 PP Enschede

Kosten:

Gratis toegang voor VVBI-leden en studenten (uit het vakgebied)
€ 100 in alle andere gevallen (ter plaatse te voldoen)

Registratie:

Opgave vooraf bij het secretariaat van de VVBI (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is verplicht (vóór 22 september 2021)

Legitimatie:

Niet nodig voor toegang noch voor stadiontour

Logistiek:

Met de auto parkeren op parkeerplaats nabij stadion.

Met de trein naar station Enschede Kennispark tegenover stadion.

Met de buslijn 1 vanaf busstation in Enschede

Biometrie staat steeds meer in de belangstelling. De inzet van biometrie in persoonsherkenning dient o.a. verantwoord, veilig, betrouwbaar en gemakkelijk te zijn  Op de Najaarsbijeenkomst 2021 wordt bij dit soort aspecten stilgestaan volgens beproefd concept. Deskundigen praten deelnemers bij. Men kan zelf de toegangsverlening tot De Grolsch Veste via gezichtsherkenning van 20face ervaren. Er is tijd om met elkaar kennis te maken en onderling inzichten en ervaringen uit te wisselen.  Het stadion kan bekeken worden. Meld u tijdig aan. Ook nieuwe leden krijgen gratis toegang.

Tijdschema

10.00

Inloop en ontvangst

 

10.25

Opening

Ruud Huijts

10.30

Morphing-aanvallen op gezichtsherkenningssystemen

Luuk Spreeuwers

11.00

Gezichtsherkenning met respect voor privacy

Dick Fens

11.30

Biometrische handtekening: ID-verificatie en transactie-autorisatie in één actie!

Peter de Gier i.s.m. Jan van Buren

12.15

Lunch

 

13.15

Stadiontour

 

14.30

Verwerking van biometrische gegevens vanuit juridisch perspectief

Romy ter Beek

15.00

Integratie van optische beeldsensoren voor biometrische herkenning in smartphones

Hylke Akkerman

15:30

Legal reflections on automated face-based human recognition in law enforcement

Ernestina Sacchetto

16.00

Netwerkborrel

 

17.00

Einde

 

COVID-19

Elke deelnemer wordt dringend verzocht vooraf de gezondheidscheck coronavirus te doorlopen en naar de uitkomst te handelen d.w.z. zelf te beoordelen om de Najaarsbijeenkomst wel of niet bij te wonen. Tijdens de bijeenkomst wordt iedereen geacht de geldende coronamaatregelen te respecteren. De (inrichting van de) faciliteit(en) zal ook rekening houden met de coronamaatregelen. Er wordt uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid van iedere deelnemer. Er wordt geen onderscheid tussen gevaccineerden, niet-gevaccineerden e.d. gemaakt.

Presentaties

Morphing-aanvallen op gezichtsherkenningssystemen

Gezichtsherkenning heeft tegenwoordig vele toepassingen zoals automatische paspoortcontrole op vliegvelden, ontgrendelen van telefoons en PC’s, en identiteitsverificatie bij bankzaken. Een nadeel is dat gezichtsherkenning misleid kan worden door beeldmanipulatie. Een manier van beeldmanipulatie is morphing, waarbij uit twee verschillende gezichten een nieuw gezicht wordt geconstrueerd dat op beide gezichten lijkt en mens en machine kan misleiden.

Luuk Spreeuwers is als Associate Professor werkzaam aan de Universiteit Twente bij de faculteit Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS) in de vakgroep Data Management & Biometrics (DMB). Zijn expertise omvat digitale beeldverwerking en -analyse, medische beeldanalyse, biometrie en patroonherkenning in het algemeen. Luuk heeft tientallen wetenschappelijke publicaties achter zijn naam staan.

Gezichtsherkenning met respect voor privacy

Als spin-off van de Universiteit van Twente is 20face een absolute voorloper op het gebied van gezichtsherkenning. Het product omvat een volledig in Nederland getraind algoritme voor gezichtsherkenning en een Personal Data Release Management ‘schil’ waarmee de gebruiker volledig in controle is over zijn eigen data. Het uitgangspunt is de (privacy van de) gebruiker. Pas als die de technologie accepteert, kan toepassing van gezichtsherkenning op grote schaal mens en maatschappij faciliteren in veiligheid en comfort.

Dick Fens is sinds januari 2020 CEO van 20Face. Naast een Bachelor of Engineering heeft hij een MBA afgerond aan Bradford University (UK). Dick heeft een ICT-achtergrond van HP en Bull Groupe SA waar hij diverse internationale senior management functies bekleed heeft. Hij ontwikkelde zich als CEO bij Ferranti, een internationaal softwarebedrijf gericht op de nutssector en bij Simaxx, een software scale-up in gebouwbewakingsoplossingen. Als consultant heeft Dick verschillende start-ups en scale-ups in software geadviseerd en begeleid in hun groeistrategieën.

N.B. Deelnemers kunnen vrijwillig de gezichtsherkenning van 20face ter plaatse uitproberen. Deelnemers krijgen vooraf nader bericht van 20face over de procedure van enrolment.

Biometrische handtekening: ID-verificatie en transactie-autorisatie in één actie!

De biometrische handtekening combineert de gebruikelijke actie van het tekenen van overeenkomsten met het vastleggen van biometrische (gedrags)kenmerken voor ID-verificatie. Dit is zeer effectief en roept nooit weerstand op. Het gebruik is af te stemmen op de situatie en het gebruikte device (PC, laptop, smartphone, tablet). Meer dan 60% van de Nederlanders heeft biometrisch overeenkomsten getekend en nog nooit is zo’n ondertekening onderwerp van enig juridisch dispuut geweest. Bovendien heeft de toepassing papierstapels uitgespaard met een hoogte van vele Eiffeltorens.

Peter de Gier is meer dan 10 jaar adviseur van Lucom. Zijn werkterrein is oplossingen voor procesdigitalisering, waarbij o.a. de biometrische handtekening wordt geïntegreerd voor volledig digitale transactieverwerking.

N.B. deze presentatie is inclusief korte demonstratie.

Verwerking van biometrische gegevens vanuit juridisch perspectief

Technologieën waarbij biometrische gegevens worden verwerkt, zoals vingerafdrukscanners of camera’s met gezichtsherkenning, worden steeds vaker toegepast in onze samenleving. Tegelijkertijd ontstaan er zorgen over de privacy van gebruikers en worden regelmatig onderzoeken naar biometrische toepassingen gestart door toezichthouders. Tijdens deze presentatie wordt ingegaan op het juridisch kader, relevante uitspraken van rechters en toezichthouders, DPIA’s, veel voorkomende (privacy)risico’s en mitigerende maatregelen bij de verwerking van biometrische gegevens.

Romy ter Beek is legal consultant bij Considerati en gespecialiseerd in privacy en gegevensbescherming. Meer specifiek is zij gespecialiseerd in biometrie, gegevensdeling in publiek-private samenwerkingsverbanden, het uitvoeren van DPIA’s op dit gebied en het creëren van ‘awareness’ binnen een organisatie door trainingen te geven.

Integratie van optische beeldsensoren voor biometrische herkenning in smartphones

Recentelijk is er een toenemende interesse om optische sensoren te integreren in mobiele beeldschermen, o.a. voor het uitlezen van de vingerafdruk voor biometrische identificatie van gebruikers. Er zijn verschillende routes om een beeldscherm van een smartphone te combineren met hoge resolutie beeldsensoren. Deze presentatie geeft een overzicht van de laatste technologische ontwikkelingen en methodes voor integratie met focus op ultra dunne en flexibele beeldsensoren gebaseerd op organische fotodiodes.

Hylke Akkerman heeft zijn M.Sc. in Technische Natuurkunde behaald in 2003 op de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn masters heeft hij gestudeerd op de National University of Singapore en heeft hij een stage gelopen bij Bell Labs, Lucent Technologies in de VS. Hij is cum laude gepromoveerd in Groningen op het gebied van moleculaire elektronica.  Na zijn promotie was hij voor 2 jaar een postdoctoral fellow op Stanford University. In 2011 is hij bij Holst Centre- TNO gaan werken en sinds 2017 is hij daar programmamanager in Thin Film Imagers.

Legal reflections on automated face-based human recognition in law enforcement

Wetshandhavingsinstanties en inlichtingendiensten gebruiken steeds vaker geautomatiseerde biometrische technologieën voor preventieve doeleinden en om erachter te komen wie iemand is. Met name geautomatiseerde herkenning leidt tot levendige discussies in Europa en de VS.

Binnen het kader van rechtshandhaving wordt stilgestaan bij het begrip biometrische gegevens, het recente EU-regelgevingskader, de impact van geautomatiseerde biometrische persoonsherkenning op individuen en de samenleving, de (juridische) vereisten en de onderlinge onverenigbaarheden in dit geheel. Het jongste voorstel voor een verordening voor een Europese aanpak van kunstmatige intelligentie wordt ook kritisch beschouwd, omdat het ook biometrische toepassingen treft.

Ernestina Sacchetto is jurist en voert een promotieonderzoek uit aan de Universiteit van Torino (Italië). Haar thesis betreft het gebruik van biometrische technieken voor forensisch opsporing, intelligence en (voorbereiding van ) bewijsvoering. Zij werkt momenteel tijdelijk als visiting scientist bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

N.B. deze presentatie is in het Engels.

Dagvoorzitter

Dagvoorzitter is Ruud Huijts, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit.

Stadiontour

Op deze Najaarsbijeenkomst is het mogelijk om De Grolsch Veste van binnen te bekijken. Tijdens de stadiontour zien de deelnemers alle hoogtepunten van het stadion. Het betreden van het stadion, tribunes en trappen is op eigen risico.

Contactgegevens

VVBI (organisator)

Secretariaat:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Ron van Troost / Stephanie Moro-Ellenberger)
Informatie:         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website:             https://www.vvbi.nl/

Lid worden

Lid worden, kan door het aanmeldingsformulier op de website in te vullen:
https://www.vvbi.nl/vereniging/lid-worden
De contributie bedraagt € 50 per jaar. Lid worden voorafgaand aan de Najaarsbijeenkomst en hieraan gratis deelnemen is goedkoper dan zonder lidmaatschap deelnemen (€ 100).

20face (dagsponsor)

20face logo
Website:             https://www.20face.com/
Adres:                  Gallery 1.70, Hengelosestraat 500, 7521 AN Enschede
Telefoon:            053 20 32 003

De Grolsch Veste (locatie)

de grolsch veste

Website:             http://grolschveste.fctwente.nl/
Bezoekadres:    Colosseum 65, 7521 PP Enschede
Telefoon:            053 85 25 525 (ma t/m vr 9:00 – 17:00 uur)

Contact opnemen

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Ron van Troost)

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Ruud Huijts)

Ook lid worden

Het VVBI-lidmaatschap is voor personen met interesse in de aspecten en facetten rondom biometrie in identiteitsvastelling. Het lidmaatschap biedt meerdere voordelen, terwijl de contributie minimaal is.
Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Op vvbi.nl zoeken