Skip to main content

Uitnodiging Najaarsbijeenkomst 2018

Naar Betrouwbare en Veilige Biometrische Identiteit

Wij worden ons meer en meer bewust dat het fenomeen identiteit aan het veranderen is. Biometrie speelt een belangrijke rol in dit krachtenveld. Hoe gaan we tot betrouwbare en veilige biometrische identiteitsvaststelling komen waarin privacy beschermd is en gebruik gemakkelijk is? Om welke waarborgen vraagt biometrische persoonsherkenning de komende jaren? Wat betekent de ingezette ontwikkeling voor (toekomstige) VVBI-activiteiten?

Op maandag 26 november 2018 zal de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVVBI) op haar 6e Najaars­bijeenkomst aandacht besteden aan bovenstaande problematiek. Ontwikkelingen en uitdagingen zullen door meerdere sprekers voor een bepaald gebied neergezet worden. Wij gaan samen op zoek naar bruikbare antwoorden, suggesties, tips etc. Iedereen wordt weer opgeroepen zijn/haar kennis en ervaring in te brengen en te delen. Dit proces van samen zijn en doen is net zo belangrijk als de uitkomsten van de workshop.

Het VVBI-bestuur nodigt u van harte uit voor de Najaarsbijeenkomst 2018.

VVBI-leden hebben gratis toegang. Ook aan niet-leden uit het bedrijfsleven, kennis­instituten en de overheid en anderen met interesse in biometrie en identiteit kan toegang verleend worden mits er nog ruimte is. Het totaal aantal deelnemers is beperkt tot 48.

Datum: maandag 26 november 2018
Locatie: AXA Nederland (Allegion),
Energiestraat 2, 3903 AV Veenendaal
Kosten: Gratis toegang voor leden van de VVBI.
€ 50 in alle andere gevallen (ter plaatse te voldoen).
Registratie: Opgave bij de secretaris van de VVBI (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) tot en met woensdag 21 november 2018 (leden krijgen voorrang).
Logistiek: Parkeren: op het terrein van AXA (volg de aanwijzingen).
Openbaar vervoer: bus 50 vanaf station Veenendaal-de Klomp en lopen.

Tijdschema Najaarsbijeenkomst

10.00 Inloop en ontvangst  
10.30 Opening Werner Roest
10.40 Welkom bij Allegion/AXA Eddy van der Vegte
11.00 Biometrie en identiteit: vandaag (en morgen) Ruud Huijts
11.30 Biometrie: de huidige tussenstand Didier Meuwly
12.00 Netwerklunch  
12.45 Rondleiding bij AXA  
13.50 Opzet workshop vanmiddag Ruud Huijts
14.00 Inleiding: Privacy staat voorop Vincent Böhre
14.15 Inleiding: Biometrie in betalingsverkeer: de uitdagingen Peter Kleppe
14.30 Inleiding: Samen tegen identiteitsfraude Paul Janssen
14.45 Overlegronde 1 VVBI-bestuur faciliteert
15.15 Inleiding: Identiteitsmanagement van vreemdelingen Nigel Baker / Didier Meuwly
15.30 Inleiding: Biometrische identificatie en privacy in de cloud Tom Kevenaar
15.45 Inleiding: Beveiliging met slimme camera’s Marcel van Kersbergen
16.00 Overlegronde 2 VVBI-bestuur faciliteert
16.30 Plenaire terugkoppeling uit workshop  
16.50 Afsluiting René Besselink
17.00 Netwerkborrel  
17.45 Einde  

Bovenstaand programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Presentaties

Allegion en AXA

De VVBI is te gast bij AXA. Velen kennen AXA van de fietssloten en mogelijk van hang- en sluitwerk voor deuren. Moedermaatschappij Allegion richt zich met haar vele onderdelen vooral op safety & security. Een korte introductie.
Eddy van der Vegte is werkzaam voor Allegion als verkoopleider voor Centraal Europa.

Biometrie en identiteit vandaag (en morgen)

De wereld van identiteit en biometrie is beweging. Deze ontwikkeling raakt burgers, overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten en daarmee ook de VVBI. Als vereniging blijven we dus voortdurend onze koers bepalen. Maar welke is dat?  De opzet en verwachting van de workshop ’s middags worden toegelicht met aandacht voor de achterliggende periode en huidige situatie.
Dr. Ruud Huijts is medeoprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Regelmatig verschijnen van zijn hand blogs op www.vvbi.nl . Vanuit SAMENZICHT Consultancy staat hij anderen met (onafhankelijke) raad en daad bij in vernieuwende processen. Ruud heeft een voorliefde voor (de organisatie van) biometrie en identiteit.

Biometrie: de huidige tussenstand

Goed identiteitsmanagement is van belang en zal vermoedelijk alleen maar toenemen in de toekomst. Biometrie kan een rol van betekenis in deze ontwikkeling spelen. Actuele en toekomstige aspecten en elementen van biometrische identiteitsvaststelling zullen voorbij komen. Het overzicht is een inhoudelijke introductie en een basis voor de workshop ‘s middags.
Prof. dr. Didier Meuwly is als principal scientist werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en bijzonder hoogleraar forensische biometrie aan de Universiteit van Twente. Daarvoor heeft hij voor het Britse Home Office bij de Forensic Science Service gewerkt. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Forensische School (IPS) van de Universiteit van Lausanne (Zwitserland).

Privacy staat voorop

Biometrie is een zware techniek om toe te passen. Niet voor niets spreekt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) over bijzondere persoonsgegevens. Wanneer kan biometrie wel of niet ingezet worden? Welke juridische randvoorwaarden en waarborgen gelden hierbij?
Mr. Vincent Böhre CIPP/E is directeur en jurist van Stichting Privacy First. Eerder heeft hij als researcher bij het advocatenkantoor Loyens & Loeff en bij Amnesty International gewerkt. Voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) schreef hij een kritisch onderzoeksrapport over het Nederlandse biometrisch paspoort. Hij heeft internationaal & Europees recht en Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd.

Biometrie in betalingsverkeer: de uitdagingen

Het werkveld van banken heeft een grote aantrekkingskracht voor cybercriminelen. Daardoor moeten banken altijd aan de allerhoogste veiligheidseisen voldoen. Tegelijkertijd eisen klanten, dat hun eigen bankomgeving op een klantvriendelijke manier benaderbaar is. De brede maatschappelijke acceptatie van biometrische technieken brengt banken ertoe om ook te experimenteren met biometrie. Wat zijn hier de uitdagingen?
Drs. Peter Kleppe MBA is cybersecurity-specialist bij de Betaalvereniging Nederland. Vanuit veiligheid en beschikbaarheid van betaalinfrastructuren zit hij in verschillende interbancaire werkgroepen en in het "Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer". Toepassingen van biometrie bij digitale betalingen hebben zijn speciale aandacht.

Samen tegen identiteitsfraude

Identiteitsfraude dient voorkomen te worden, maar kent in praktijk nogal wat uitdagingen. Zo kan Burgerzaken van een gemeente wel betrouwbaar paspoorten willen uitgeven, maar zij hebben daarbij hulp van andere partijen nodig. Samenwerking kan een hele uitdaging zijn. Praktijkvoorbeelden komen ter illustratie aan bod.
Paul Janssen is coördinator identiteitsmanagement en protocol namens de Nationale Politie. Hij maakt deel uit van de Werkgroep Tegengaan ID-fraude (WTI) Oost Nederland. Hij is documentdeskundige met een ruime ervaring bij de Koninklijke Marchaussee. Hij is tevens verbonden aan Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).

Identiteitsmanagement van vreemdelingen

Migratie kent zeer grote belangstelling in de hele Europese Unie en dus ook Nederland. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) laat een literatuurstudie uitvoeren naar identiteitsmanagement in de vreemdelingenketen. Tekst en uitleg van de opdracht wordt gegeven. Input vanuit het Nederlandse werkgebied wordt via kennisdeling gezocht.
Nigel Baker en/of Didier Meuwly

Biometrische identificatie en privacy in de cloud

De toenemende digitalisering van de maatschappij zorgt ervoor dat interactie tussen individuen en instituten zich verplaatsen naar de cloud. Het verifiëren van de identiteit van een persoon in de cloud brengt speciale uitdagingen met zich mee op het gebied van diefstal van identiteit en andere vormen van identiteitsfraude.
Dr. Tom Kevenaar
is sinds 2002 werkzaam op het gebied van het beschermen van biometrische informatie, eerst bij Philips Research en later bij GenKey. Dit heeft geleid tot vernieuwende inzichten en technische oplossingen voor het op een beschermde manier omgaan met biometrische informatie.

Slimme beveiligingscamera’s

Beveiligingscamera’s worden relatief goedkoper. Camerasystemen worden steeds intelligenter door software in de camera of software in de server. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Video­content­analyse is bezig aan een grote opmars. Persoonsherkenning via het gelaat behoort tot de mogelijkheden. Een grote uitdaging is, hoe om te gaan met valse afwijzingen.
Marcel van Kersbergen werkt als Europees sales manager bij VDG Security.  VDG begeeft zich in de voorhoede van videobeheersystemen. Marcel is verantwoordelijk voor het beheren en versterken  van relaties met bestaande en nieuwe klanten buiten de Benelux. Hij verbindt technologie graag met commercie.

Overlegronde(s) in workshop

  • In drie inleidingen worden drie verschillende onderwerpen/thema’s neergezet die een relatie met identiteit en biometrie hebben.
  • Tijdens elke inleiding noteren de aanwezigen op “geeltjes” aandachtspunten, bespreekpunten, discussiepunten, adviezen, suggesties, tips en dergelijke m.b.t. tot het behandelde onderwerp/thema
  • Elke deelnemer breng zijn/haar “geeltjes” in bij het desbetreffende ingeleide onderwerp/thema op de aangegeven plek in de zaal.
  • Overleg, discussie, visievorming e.d. gebeurt gezamenlijk bij het onderwerp/thema ter plaatse (onderlinge informatie-uitwisseling en kennisdeling).
  • Gerelateerde strategische maatregelen en/of wenselijke (vervolg)acties voor de VVBI worden bij voldoende draagvlak benoemd.
  • Eén van de betrokken deelnemers wordt verzocht per onderwerp/thema de voornaamste uitkomsten plenair terug te koppelen (na de tweede overlegronde).

Dagvoorzitter

Bestuursleden van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit zullen afwisselend als dagvoorzitter optreden.

Routebeschrijving

Adres

AXA Stenman Nederland
Energiestraat 2
3903 AV Veenendaal
Nederland
T 0318 536 111
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I https://www.axasecurity.com

Volg de aangegeven instructies op het terrein.

Per auto

  • Geen bijzonderheden voor route naar bovenstaand adres.
  • Parkeren op aangegeven plaatsen op het terrein van AXA.

Openbaar vervoer

  • Per trein naar station Veenendaal de Klomp.
  • Van het station per bus naar Bergweg of Dennenlaan in Veenendaal.
  • Vervolgens ongeveer 15 minuten lopen naar Energiestraat 2.