Uitnodiging Najaarsbijeenkomst 2017

"Biometriegebruik onder nieuwe EU privacywetgeving”

Op de negende landelijke bijeenkomst is de aanstaande invoering van de nieuwe EU-privacywetgeving (AVG/GDPR) in mei 2018 het middelpunt. Een zeer actueel thema dat erg leeft in de markt. Wat betekent dit voor het gebruik van biometrie en de huidige operationele toepassingen? De sprekers zullen nader op deze vraag ingaan. Ook aan bod komen lopende acties bij enkele bedrijven en hun ervaringen hiermee om op de veranderingen voorbereid te zijn.
De samenkomst staat open voor leden, vakgenoten en andere geïnteresseerden om elkaar te ontmoeten, onderling informatie uit te wisselen en kennis te delen.

Het VVBI-bestuur nodigt u van harte uit voor de Najaarsbijeenkomst 2017.

Datum: woensdagmiddag 22 november 2017
Locatie: Innovalor (nabij station Amersfoort naast NH-hotel)
Stationsweg 79f, 3811 MH Amersfoort
Kosten: Gratis toegang voor leden van de VVBI
€ 50 in alle andere gevallen (ter plaatse te voldoen)
Registratie: Opgave bij de secretaris van de VVBI (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) tot vrijdag 17 november 2017 (voorrang voor leden vanaf 50 aanmeldingen)
Logistiek: Het gebeuren is op de 6e etage (bij BiZZdesign).
Openbaar vervoer wordt aanbevolen. Loop­afstand van Amersfoort Centraal is 5 minuten.
Op korte afstand zijn meerdere parkeergarages (niet gratis).

Tijdschema VVBI-najaarsbijeenkomst 2017

13.00 Inloop en ontvangst  
13.30 Opening en welkom Ruud Huijts
13.40 De belangrijkste veranderingen van de AVG Anne Smeets
14.00 Het nieuwe wettelijke regime voor biometrietoepassingen volgens de AVG Els Kindt
14.45 Pauze  
15.05 Mobile onboarding en privacy: paspoorten en selfies Maarten Wegdam
15.25 De juridische toegang tot biometrische gegevens ten behoeve van forensisch wetenschappelijk onderzoek Irene Schols
15.45 Biometrische identiteit en privacy in de cloud Tom Kevenaar
16.05 Privacy by design/default voor een digitale identiteit Hans de Moel
16.25 Plenaire afsluiting met aandachtspunten, (juridische) tips, adviezen, etc. Alle deelnemers
(o.l.v. Ruud Huijts)
16.45 Netwerkborrel  
17.45 Einde  

Bovenstaand programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.data privacy

Presentaties

De belangrijkste veranderingen van de AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zal beleidsneutraal ingevoerd worden. Dat betekent dat veel van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) hetzelfde geïnterpreteerd zal worden. Zekerheid hierover krijgen we als de uitvoeringswet definitief is. Alles behandelen in korte tijd lukt niet. Daarom een keuze voor de belangrijkste wijzigingen voor de VVBI-leden en deelnemers.

Anne Smeets is van beroep privacyjurist en daarnaast advocaat. In haar werk probeert zij zoveel mogelijk zonder conflicten naar een oplossing te zoeken. Haar motto is dan ook: onderhandelen als het kan en naar de rechter als het moet.

Het nieuwe wettelijk regime voor biometrietoepassingen volgens de AVG

De AVG voert een nieuw regime in voor biometrische gegevensverwerkingen. Maar wat zijn biometrische gegevens nu volgens de AVG? En wat zijn de verplichtingen voor bedrijven en overheid die biometrische gegevens gebruiken? Els Kindt maakt een kritische analyse van het complexe nieuw wettelijke kader.

Dr. Els Kindt is als hoofddocent verbonden aan eLaw, Universiteit Leiden, en post-doctoraal onderzoeker bij Citip, KU Leuven. Sinds 2003 bestudeert zij de juridische aspecten van biometrie en publiceerde daarover in 2013 een boek bij Springer. Zij was en is in vele Europese onderzoeks­projecten omtrent biometrie hoofdcontact voor de wettelijke aspecten. Ze doceert eveneens in de Manama IP/ICT recht van de KU Leuven in Brussel en in de online cursus Biometrie en Privacy van Unidistance, Zwitserland.

Mobile onboarding en privacy: paspoorten en selfies

InnoValor levert voor o.a. politie en banken software om de chip van een ePassport uit te lezen (ReadID), eventueel in combinatie met gezichtsherkenning op basis van een selfie. Maarten Wegdam legt uit hoe hier met de privacy omgegaan wordt.

Dr. Maarten Wegdam is medeoprichter van InnoValor, een research-gebaseerd advies en software bedrijf dat zich richt op digitale innovaties. Maarten is verantwoordelijk voor het ReadID software product, waarmee de contactloze chips uit identiteitsbewijzen uitgelezen en geverifieerd kan worden, gebruik makend van een smartphone met NFC. Ook adviseert Maarten overheid, financiële sector en service providers over digitale identiteiten, bijvoorbeeld rondom biometrische authenticatie, DigiD opvolgers en mobile onboarding.

De juridische toegang tot biometrische gegevens ten behoeve van forensisch wetenschappelijk onderzoek

Biometrische gegevens worden verzameld in forensisch zakenonderzoek. Het is onduidelijk onder welke voorwaarden deze gegevens voor forensisch wetenschappelijk onderzoek gebruikt mogen worden. Vanuit het perspectief van de AVG heeft Irene onderzoek gedaan naar het verwerken van biometrische gegevens in forensisch wetenschappelijk onderzoek. De presentatie gaat over haar bevindingen.

Irene Schols heeft gedurende haar master straf- en strafprocesrecht (Universiteit Leiden) een half jaar stage gelopen bij het Nederlands Forensisch Instituut, waar zij onderzoek heeft gedaan naar de AVG. Na haar afstuderen is zij begonnen met een traineeship in de financiële dienstverlening met als doel ooit werkzaam te zijn op een fraude afdeling.

Biometrische identiteit en privacy in de cloud

De toenemende digitalisering van de maatschappij zorgt ervoor dat interactie tussen individuen en instituten zich verplaatsen naar de cloud. Het verifiëren van de identiteit van een persoon in de cloud brengt speciale uitdagingen met zich me op het gebied van diefstal van identiteit en andere vormen van identiteitsfraude. Een aanpak voor biometrische authenticatie in de cloud die de privacy van biometrische informatie volledig beschermt, wordt besproken.

Tom Kevenaar is sinds 2002 werkzaam op het gebied van het beschermen van biometrische informatie, eerst bij Philips Research en later by GenKey. Dit heeft geleid tot vernieuwende inzichten en technische oplossingen voor het op een beschermde manier omgaan met biometrische informatie.

Privacy by design/default voor een digitale identiteit

Een voorstel voor een digitale identiteit gebaseerd op de opbouw van de RFID-chip in het paspoort.
Deze digitale identiteit is gebaseerd op EF.SOD in het paspoort en bevat uitsluitend hashwaarden van verschillende onderdelen van het profiel.

Hans de Moel is bijna 12 jaar in dienst bij de Koninklijke Marechaussee waarbij het thema van de werkzaamheden nog altijd het verbeteren van het grensproces is. Het gebruik van biometrie bij de vaststelling van de identiteit van een passagier neemt een steeds grotere rol aan. In het project Seamless Flow is biometrie de centrale en cruciale factor.

Dagvoorzitter

Ruud Huijts is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit. Hij regelt en coördineert de inhoud van de Voor- en Najaarsbijeenkomsten. Tevens verzorgt hij de website vvbi.nl en blogt hij regelmatig over zaken gerelateerd aan identiteit en biometrie. Hij is als zelfstandig professional werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft een brede interesse in de problematiek en organisatie rondom biometrie en identiteit.

Routebeschrijving

Met openbaar vervoer

Het kantoor ligt op 5 minuten loopafstand van station Amersfoort Centraal.

Verlaat het station via de centrale uitgang (Zuid) en sla linksaf. Volg deze weg, u loopt over een spoorbrug en passeert de verkeerslichten. Na 50 meter ziet u aan uw linkerhand een plein met daaraan gelegen het NH Hotel en Akzo Nobel. De ingang van het InnoValor-kantoor vindt u direct aan uw linkerhand, tegenover het hotel. Het kantoor van InnoValor bevindt zich op de 6e etage. U kunt aanbellen bij BiZZdesign, waarmee InnoValor het kantoor deelt.

Met eigen vervoer

Er zijn enkele openbare parkeergarages op korte afstand van het kantoor.

P1 parkeergarage Amersfoort Asch van Wijckstraat, adres is Smallepad 15, 3811 LP Amersfoort. Als u de parkeergarage aan de Asch van Wijckstraat verlaat gaat u rechtsaf, volgt de straat, die overgaat in de Stationsstraat en komt dan bij het kantoor van InnoValor.

Ook bij het station is een openbare parkeergarage Argonaut, Stationsplein 107, 3818 LE Amersfoort. Over het stationsplein begint de Stationsstraat en die brengt u dan bij het kantoor van InnoValor.

Meld je aan als lid

Het lidmaatschap is bedoeld voor personen met interesse in de aspecten en facetten die spelen rondom biometrie en identiteit.

Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

De jaarcontributie is slechts € 50.

Het lidmaatschap biedt o.a. gratis toegang tot de VVBI-bijeenkomsten.

Contact opnemen met de VVBI

E-mail

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Secretariaat (Ron van Troost)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Webmaster (Ruud Huijts)

Postadres

  • Roestuin 48
  • 3343 CV Hendrik Ido Ambacht
  • Nederland

Bestuur