Uitnodiging Voorjaarsbijeenkomst 2019

Biometrie in Forensisch Onderzoek

Forensische biometrie kenmerkt zich door de zoektocht naar iemands identiteit. Binnen de rechtshandhaving en het gerechtelijk onderzoek spelen biometrische technieken een belangrijke rol voor de vaststelling van iemands identiteit. Geen gemakkelijke opgave in vele gevallen. Identiteit en daarmee forensische biometrie zijn van groot maatschappelijk belang.

Op 15 april 2019 organiseert de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVVBI) haar twaalfde bijeenkomst. Deelnemers uit het bedrijfsleven,  de overheid, , kennis­instituten en andere geïnteresseerden zijn welkom om zich te komen informeren en onderling te netwerken.
Het ochtendprogramma is uitsluitend voor leden. Het middagprogramma staat ook open voor niet-leden met belangstelling in (forensische) biometrie en identiteit.

Het VVBI-bestuur nodigt u van harte uit voor de Voorjaarsbijeenkomst 2019.

Datum: maandag 15 april 2019
Locatie: Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
Laan van Ypenburg 6, 2497 GB Den Haag
Kosten: Gratis toegang voor leden van de VVBI en voor personeelsleden van NFI.
€ 50 in alle andere gevallen (ter plaatse te voldoen).
Registratie: Opgave bij de secretaris van de VVBI (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) tot en met maandag 8 april 2018.
Legitimatie: Het NFI verlangt een geldig legitimatiebewijs voor toegang.
Logistiek: Parkeren:  Op Bedrijventerrein Ypenburg langs het hek aan de linkerkant op de NFI-parkeerplaatsen (in bocht hek door, niet naar NFI-gebouw)
Openbaar vervoer: HTM tram 15 of bus 30, halte Laan van Ypenburg.

Ochtendprogramma (uitsluitend voor VVBI-leden)

10.30 Inloop en ontvangst  
11.00 Jaarvergadering  
12.00 Lunch  

Middagprogramma “Biometrie in Forensisch Onderzoek”

13.00 Inloop en ontvangst  
13.30 Opening Ruud Huijts
13.45 Welkom bij NFI Annemieke de Vries
14.00 Biometrie bij het NFI:  
  DNA-onderzoek, DNA-innovaties en vergelijkbiometrie Titia Sijen
  Forensische biometrie: technologie en toepassingen gezicht, spraak en vingerafdruk Didier Meuwly
15.00 Pauze  
15.30 Van gebit naar identiteit Frithjof Kroon
16.15 Interpretatie van forensisch bewijs. Nu weet ik het zeker! Denk ik! Marco Bosmans
16.45 Afsluiting Ruud Huijts
17.00 Afsluitende netwerkborrel  
17.45 Einde  

Presentaties

Biometrie bij het NFI: DNA-onderzoek, DNA-innovaties en vergelijkbiometrie

Het proces van forensisch DNA-onderzoek wordt doorlopen. Innovaties en nieuwe mogelijkheden die in het verschiet liggen, komen aan de orde. Kort zal het verschil tussen de mogelijkheden van DNA-onderzoek en biometrie aangegeven worden.

Titia Sijen is werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zij leidt het researchteam humane biologische sporen.

Forensische biometrie (bij NFI): technologie en toepassingen gezicht, spraak en vingerafdruk

Korte omschrijving van inhoud nog niet bekend.

Prof. dr. Didier Meuwly is als principal scientist werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en bijzonder hoogleraar forensische biometrie aan de Universiteit van Twente. Daarvoor heeft hij voor het Britse Home Office bij de Forensic Science Service gewerkt. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Forensische School (IPS) van de Universiteit van Lausanne (Zwitserland).

Van gebit naar identiteit

Achterblijvers van vermisten geven aan dat niets erger is dan niet weten wat met je dierbaren is gebeurd. Vermist is erger dan dood. Dit is dan ook een belangrijke reden om de identiteit van onbekende doden te achterhalen. Identificatie aan de hand van het gebit is een van de drie belangrijkste methoden om dat te kunnen doen. Dit is het grootste werkterrein van de forensische odontologie.

Frithjof Kroon is als kaakchirurg-staflid werkzaam in het Erasmus Medisch Centrum. Naast zijn kaakchirurgische werkzaamheden houdt hij zich onder meer bezig met forensische odontologie en is lid van het Landelijk Team Forensisch Opsporing (LTFO). Ook geeft hij regelmatig geeft lezingen en onderwijs op dit gebied.

Interpretatie van forensisch bewijs. Nu weet ik het zeker! Denk ik!

Biometrische kenmerken kunnen als sporen worden aangetroffen bij het onderzoeken van misdrijven. Wanneer we ze vinden kunnen we de kenmerken er van vastleggen en door vergelijkend onderzoek wellicht sporen toekennen aan een donor. De volgende vraag is of deze donor ook betrokken is bij het gepleegde delict. Om deze vraag te kunnen beantwoorden dienen de onderzoeksresultaten te worden bezien in de context van het misdrijf en wordt de delictgerelateerdheid van de sporen onderzocht. Bij de presentatie zal worden ingegaan op de interpretatie van onderzoeksresultaten en hoe daaruit bewijskracht kan worden afgeleid.

Marco Bosmans is sinds 2008 actief in het ontwikkelen, coördineren en doceren van Forensisch Onderzoek en Criminalistiek bij diverse hogescholen en universiteiten. In 2009 heeft Bosmans het particulier forensisch instituut Forensicon BV opgericht. Hier verzorgt hij PO-cursussen voor advocaten en rechters. Als forensisch adviseur heeft hij reeds in 15 grootschalige strafzaken opgetreden en zijn criminalistische adviesrapportages worden ook integraal ingediend bij Rechtbanken en Gerechtshoven.

Dagvoorzitter

Dagvoorzitter is Ruud Huijts, voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit.

Meld je aan als lid

Het lidmaatschap is bedoeld voor personen met interesse in de aspecten en facetten die spelen rondom biometrie en identiteit.

Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

De jaarcontributie is slechts € 50.

Het lidmaatschap biedt o.a. gratis toegang tot de VVBI-bijeenkomsten.

Contact opnemen met de VVBI

E-mail

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Secretariaat (Ron van Troost)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Webmaster (Ruud Huijts)

Postadres

  • Maerten van Heemskerckstraat 68
  • 1964 ED Heemskerk
  • Nederland

Bestuur