VVBI is niet voor en niet tegen biometrie

Geschreven door Ruud Huijts op zondag, 19 februari 2017. Gepost in Blog

Juist gebruik van biometrie is essentieel voor persoonsherkenning en identiteitsmanagement. Vanuit dit besef probeert de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI) informatie uit te wisselen en kennis te delen.

Flyer voorkant 169x360Juist gebruik van biometrie

Bij het toepassen van biometrie komen al snel vele aspecten om de hoek kijken:

  • Welke lichaams- en/of gedragskenmerken d.w.z. één of meerdere tezamen te gebruiken?
  • Welke biometrische techniek is voldoende betrouwbaar?
  • Welke uitvoering of opzet biedt voldoende veiligheid?
  • Zijn de (gevoelige) persoonsgegevens in voldoende mate beschermd?
  • Biedt de biometrische authenticatie, verificatie of identificatie de gebruiker het beoogde gemak?
  • Hoe verhoudt het biometriesysteem zich tot de (aanwezige) informatievoorzieningen en/of ICT-systemen?
  • ...

Juist gebruik betekent “simpel” dat de diverse aspecten in voldoende mate in balans zijn. Per situatie kunnen de aspecten echter in belang verschillen. Bijv. gebruiksgemak telt zwaar in het ontsluiten van de privételefoon, terwijl veiligheid cruciaal is voor toegang tot de bedrijfsgeheimen. Tegenwoordig lijken alle smaken voor te komen, wat de praktijk niet altijd gemakkelijker maakt.

Biometrie bewust toepassen

Bij de VVBI proberen wij de discussies over de inzet van biometrie zuiver en feitelijk te houden. Niemand zit om nog meer verwarring te wachten. Het gebruik van biometrie kan in sommige gevallen uitermate nuttig zijn. Dit kan dan op steun uit de vereniging rekenen. Te pas en te onpas biometrie promoten is voor de VVBI niet aan de orde. Het middel biometrie kan namelijk wel eens erger blijken te zijn dan de vermeende kwaal waartegen men biometrie wil inzetten. Bezint eer gij begint, blijkt uitermate van toepassing op invoering van biometrie.

Flyer achterkant 169x360VVBI vormt onafhankelijk platform

De leden van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit vormen een Nederlandstalig kennisnetwerk. Op de jaarlijkse voor- en najaarsbijeenkomsten komen de leden (en niet-leden) samen om elkaar te ontmoeten en geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen op het gebied van biometrie en identiteit. Zo staat de voorjaarsbijeenkomst op 11 april 2017 in het thema gelaatsherkenning. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstituten en overheid treffen elkaar. Het aantal geïnteresseerde burgers blijft weliswaar meestal wat achter maar de deelnemers zijn tegelijkertijd zelf burgers.

Lidmaatschap voor personen

Het lidmaatschap van de VVBI staat uitsluitend open voor personen. Achterliggende gedachte is dat kennis en informatie vooral in de hoofden van mensen zit. Ondernemingen en organisaties kunnen wel begunstiger worden. Het is aan de leden om de koers van de VVBI te bepalen. Begunstigers hebben hierin geen zeggenschap. Het streven is een afspiegeling te zijn van het bedrijfsleven, kennisinstituten en overheidsinstanties. Meer leden zijn welkom. Tegenover een geringe jaarlijkse contributie staat gratis toegang tot de VVBI-bijeenkomsten en tot informatiebronnen die in ontwikkeling zijn.

Over de auteur

Ruud Huijts

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen

Bestuursleden VVBI

Deze personen vormen het bestuur van de Vereniging voor Biometrie & Identiteit:

Voorzitter Ruud Huijts
Secretaris Ron van Troost
Penningmeester René Besselink
Public Relations Werner Roest
Kennisrelaties Arnout Ruifrok

Help mee aan vvbi.nl

De Vereniging voor Biometrie & Identiteit (VVBI) bestaat sinds 25 januari 2013. Help mee van deze website een informatief platform voor biometrie en identiteit te maken, dat zijn weerga niet kent.

Lever materiaal en/of ideeën aan!
Stuur een e-mail naar de beheerder/voorzitter Ruud Huijts.