Uitnodiging Najaarsbijeenkomst 2017

Thema: "Biometriegebruik onder nieuwe EU privacywetgeving (AVG/GDPR)"
Datum: woensdagmiddag 22 november 2017 in Amersfoort.
Plaats: Amersfoort
Meld je aan! Zie uitnodiging.

Biometrie en bescherming persoonsgegevens: héél bijzonder

Geschreven door Ruud Huijts op vrijdag, 03 november 2017. Gepost in Blog

Biometrie en bescherming persoonsgegevens: héél bijzonder

Op de Infosecurity 2017 constateerde ik ruime aandacht voor de AVG (GDPR). Ik realiseerde mij, dat “Biometriegebruik onder nieuwe EU privacywetgeving” op 22 november 2017 een zeer bijzondere VVBI-bijeenkomst wordt.

Veel aandacht voor GDPR op Infosecurity 2017

Infosecurity.nl is de Nederlandse vakbeurs op het gebied van IT-security voor IT-managers en IT-professionals. En die en andere belangstellenden zijn in groten getale naar de Jaarbeurs in Utrecht gekomen. IT-security leeft. Dit is mij duidelijk geworden tijdens mijn bezoek op 2 november 2017.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR, General Data Protection Regulation) heeft de nodige aandacht gekregen. Ik heb meer dan 10 lezingen over de AVG of privacy geteld. Het kleine aantal dat ik heb kunnen bijwonen, heeft over belangstelling niet te klagen gehad. Bescherming persoonsgegevens lijkt nadrukkelijk op de agenda te staan.

Bijzondere persoonsgegevens onderbelicht

Van ca. 50 tot zo’n 90% van organisaties is nog niet voor de AVG gereed, is gemeld. Een onthutsend hoog aantal gelet op de ingangsdatum van 28 mei 2018. Nederland ICT werkt aan procedures, standaarden e.d. met oog op de AVG. Dit lijkt mij een prima initiatief. Het kan IT-bedrijven een richtsnoer geven en de Autoriteit Persoonsgegevens helpen haar koers in handhaving te vinden.
De interactieve sessie over de GDPR, waarbij het publiek in gesprek kon en specifieke vragen kon stellen aan AVG-deskundigen, heeft mij teleurgesteld. De gespreksleider had merkbaar moeite met het onderwerp. De panelleden deden hun best, maar gaven niet altijd antwoord op de diepere vragen uit het publiek. Zo kwam de relatie van de AVG met andere bestaande wetgeving niet uit de verf, terwijl er genoeg organisaties zijn die hiermee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan overheidsinstellingen die met de Archiefwet te maken hebben. Goede uitleg over bijzondere persoonsgegevens was helaas te veel gevraagd. In het land van de (bijzondere) persoonsgegevens is éénoog koning, dacht ik. Leve de VVBI!

VVBI-najaarsbijeenkomst 2017 veelbelovend

De Najaarsbijeenkomst 2017 van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI) kent als titel "Biometriegebruik onder nieuwe EU privacywetgeving”. Het belooft een hele bijzondere bijeenkomst op 22 november 2017 te worden. Allereerst is er aandacht voor het juridisch kader en de wet- en regelgeving van de AVG (GDPR). Vervolgens komen praktijkervaringen aan bod. En dat allemaal gepresenteerd door mensen die hun sporen verdiend hebben. Daarnaast is er tijd en ruimte voor de deelnemers om nog eens samen door te bomen over een onderwerp.
Als dagvoorzitter hoop ik de Najaarsbijeenkomst weer in goede banen te laten verlopen. Ik heb alle vertrouwen in het succes, maar elke keer is voor mij toch een nieuwe uitdaging en brengt gezonde spanning mee. Ik ben een beetje benauwd voor een overweldigende belangstelling. Biometrie­gebruik is weliswaar een niche maar wel interessant en heel bijzonder, ook (juist?) in het kader van privacywetgeving. De zaalruimte is beperkt tot 50 tot 60 deelnemers. VVBI-leden hebben voorrang. Wij gaan het zien en beleven. Bijzonder!

gdpr125x

Over de auteur

Ruud Huijts

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig professional werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen

Bestuursleden VVBI

Deze personen vormen het bestuur van de Vereniging voor Biometrie & Identiteit:

Voorzitter Ruud Huijts
Secretaris Ron van Troost
Penningmeester René Besselink
Public Relations Werner Roest
Kennisrelaties Arnout Ruifrok

Help mee aan vvbi.nl

De Vereniging voor Biometrie & Identiteit (VVBI) bestaat sinds 25 januari 2013. Help mee van deze website een informatief platform voor biometrie en identiteit te maken, dat zijn weerga niet kent.

Lever materiaal en/of ideeën aan!
Stuur een e-mail naar de beheerder/voorzitter Ruud Huijts.