• Start
  • Blog
  • Vingerafdruk in paspoort: vallen en weer opstaan

Vingerafdruk in paspoort: vallen en weer opstaan

Vingerafdruk in Nederlandse driekleur met paspoort

“Vingerafdruk in paspoort wordt nooit gecontroleerd” is bedenkelijk maar geen weggegooid geld. Goed gebruik van biometrie gaat nu eenmaal gepaard met vallen en opstaan en we kunnen niet zonder.

Zonder biometrie geen betrouwbare identiteitscontrole

Identiteitscontrole dient volgens mij afgestemd te zijn op het risico dat speelt. Zo bestaat er identificatie(plicht) bij grensovergang, opening van een bankrekening, transactie van een woonhuis, etc. Daarentegen volstaat voor toegang tot een website meestal een gebruikersnaam met wachtwoord.

Betrouwbare manieren om te bewijzen wie je bent, lopen ondertussen achter bij de (technologische) ontwikkelingen. Wij gebruiken ons identiteitsdocument nog altijd zoals in de vorige eeuw. De chip in het paspoort met twee vingerafdrukken en frontale gelaatsfoto heeft dit nauwelijks veranderd . De e-gates op luchthavens zijn het (enige?) voorbeeld van innovatie. Kortom, identiteitsfraude wordt in de kaart gespeeld, lijkt mij. Zorgwekkend.

Vingerafdrukker scanner van een gemeente

Nu geen controle op vingerafdruk in paspoort

Op 19 november 2017 meldde de NOS, dat de vingerafdruk in ons paspoort nooit gecontroleerd wordt. Dit heb ik vaker gehoord, dacht ik meteen. In mijn omgeving van biometrie en identiteit was dit “nieuws” al lang bekend. Toch ben ik blij met het bericht. Het maakt mensen weer eens bewust van een bedenkelijke situatie, die (in ieder geval bij mij) verbazing en verontwaardiging wekt.

De nieuwswaarde was blijkbaar hoog. Het bericht werd onmiddellijk overgenomen door o.a. AD, Metro, NRCParool, RTL en anderen. De teneur lijkt te zijn, dat het “project” (te) veel geld gekost heeft, onvoldoende gebracht heeft en technische problemen kent. Vanuit Privacy First is geopperd, dat wij beter kunnen stoppen. Inhoudelijk kan ik het eens zijn met de meeste kritiek. Toch vind ik dat wij vooral moeten blijven streven naar meer juist(!) gebruik van o.a. de vingerafdruk in het paspoort. Het point of no return van biometriegebruik ligt al achter ons.

Je identiteit was goud waard

Kent u de campagne “Je identiteit is goud waard” van de Nederlandse overheid nog? Afgaand op de kamervragen en reactie n.a.v. het NOS-nieuwsbericht zie ik nauwelijks nieuwe beweging. Dit stelt mij teleur. Ik geloof niet dat wij onze identiteit kunnen (blijven) bewijzen door het paspoort te tonen en te controleren zoals in de afgelopen decennia.

In de (nabije) toekomst kunnen wij volgens mij niet zonder biometrie vanwege de globalisering van onze wereld en de (on)betrouwbaarheid van identiteiten. Dit gaat veel verder dan alleen tegen fraude. De oplossing verwacht ik in de combinatie van administratieve, digitale en fysieke identiteit. Hoe kan anders iemands identiteit met voldoende zekerheid (automatisch) vastgesteld worden? Maar dan moeten wij het wel goed doen en niet half (of minder) zoals nu. En dan moeten wij durven leren van wat er tot nu toe gebeurt is. Dit is nooit weggegooid geld (zonder te beweren dat het effectiever had gekund).Aanduiding aanwezigheid chip in paspoort

Gerelateerde artikelen

Over de auteur

Ruud Huijts

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Meld je aan als lid

Het lidmaatschap is bedoeld voor personen met interesse in de aspecten en facetten die spelen rondom biometrie en identiteit.

Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

De jaarcontributie is slechts € 50.

Het lidmaatschap biedt o.a. gratis toegang tot de VVBI-bijeenkomsten.

Contact opnemen met de VVBI

E-mail

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Secretariaat (Ron van Troost)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Webmaster (Ruud Huijts)

Postadres

  • Roestuin 48
  • 3343 CV Hendrik Ido Ambacht
  • Nederland

Bestuur