• Start
  • Blog
  • Vakantiedilemma: paspoort laten scannen of niet?

Vakantiedilemma: paspoort laten scannen of niet?

Tijdens mijn zomervakantie in Spanje won de vakantieganger het van de voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI), toen een kopie van mijn paspoort gevraagd werd.

Identiteitsfraude: gewaarschuwd mens telt voor twee

kopieid smallDe Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI) was medio juni 2016 een kennispartner op het congres Digitaal Zakendoen en eID. De presentatie namens het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) maakte weer duidelijk, dat wij bewust met ons paspoort moeten omgaan. Ik ken hun KopieID app al een tijd. Ik heb meermalen een kopie van mijn paspoort minder kwetsbaar voor identiteitsfraude gemaakt. Leuke ervaringen, maar de praktijk blijft weerbarstig, heb ik mogen ondervinden.

Kopie paspoort nodig voor Spaanse prepaid data SIM

spaanse simMijn zomervakantie heb ik op het Canarische eiland La Palma doorgebracht. Tot mijn stomme verbazing was mijn paspoort vereist bij de aankoop van een prepaid data SIM. Toevallig zag ik een kleurig plaatje van mijn houderpagina op het beeldscherm bij de verkoopster. Zonder dat ik het wist, was mijn paspoort zelfs in een scanapparaat verdwenen! Mijn SIM-kaart werd geactiveerd. Mijn paspoort werd weer ergens vandaan getoverd. Verbijsterd nam ik deze aan. Mijn mobiele internettoegang was geregeld.

Verwondering over wet- en regelgeving

Is een digitale kopie van mijn paspoort niet een beetje overdreven voor 2 Gb aan data dat 6 weken geldig is en € 20 kost? Sinds enkele jaren schrijft de Spaanse wet dit voor, was het antwoord van de verkoopster. Voeger was het niet nodig. Dat legitimatie verplicht is, wil ik nog accepteren. Maar met de digitale kopie heb ik moeite vanwege grotere kans op identiteitsfraude. Ik kan mij niet herinneren mijn paspoort eerder nodig te hebben gehad in Portugal en Duitsland. Is wet- en regelgeving in Europa niet eensluidend? Gaat de EU-verordening over persoonsgegevens de situatie verbeteren?

Dubbel gevoel over gescand paspoort

Mijn vakantie is achter de rug. De SIM ligt in de prullenbak. Maar hoe is het met mijn paspoortscan? Leeft die nog in een of andere database? Zwerft die nog enige tijd in (de krochten van) IT-systemen? Kortom, ik heb twijfels. Nog steeds. Als vakantieganger heeft het voorval voor mij afgedaan. Als VVBI-voorzitter denk ik: er is nog meer te doen in de wereld van biometrie en identiteit dan ik dacht.

Over de auteur

Ruud Huijts

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Meld je aan als lid

Het lidmaatschap is bedoeld voor personen met interesse in de aspecten en facetten die spelen rondom biometrie en identiteit.

Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

De jaarcontributie is slechts € 50.

Het lidmaatschap biedt o.a. gratis toegang tot de VVBI-bijeenkomsten.

Contact opnemen met de VVBI

E-mail

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Secretariaat (Ron van Troost)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Webmaster (Ruud Huijts)

Postadres

  • Roestuin 48
  • 3343 CV Hendrik Ido Ambacht
  • Nederland

Bestuur