• Start
  • Blog
  • Tijd voor betrouwbare aanvraag van id-documenten

Tijd voor betrouwbare aanvraag van id-documenten

Tijd voor betrouwbare aanvraag van id-documenten

Twee verschillende personen kunnen met hetzelfde paspoort automatische paspoortcontroles passeren. De pasfoto is gemorft. Een beangstigend maar reëel risico. Tijd voor herbezinning op de huidige paspoortaanvraag.

Face morphing brengt onaanvaardbare risico’s mee

Morphing, het vermengen van beelden, is niet nieuw. De meesten van ons kennen het van film of televisie. Tegenwoordig zijn er allerlei (gratis) programma’s of app’s voor face morphing. De kwaliteit van het resultaat is verbazingwekkend hoog. Dit verlaagt de drempel van face morphing.
Bedenk nu dat de pasfoto’s van twee (of meer) personen gemorft worden. De ene persoon vraagt een paspoort aan. De kans is erg groot, dat de andere persoon dit paspoort ook gewoon kan gebruiken. Stel nu dat de laatste persoon kwade bedoelingen heeft zoals een terroristische daad.
Zullen wij dus maar iets tegen misbruik van face morphing gaan doen?

Hoe gaan wij face morphing van pasfoto’s signaleren?

Dit is een eerste logische reactie. Goed getrainde menselijke talenten mogen verondersteld worden toepassing van face morphing te kunnen signaleren. Ook nieuwe verwerkingstechnologie van afbeeldingen kan mogelijk op termijn face morphing signaleren. Beide aanpakken zijn helaas reactieve oplossingen en symptoombestrijding en hebben daarom niet mijn eerste voorkeur.

Voorbeelden van face morphing

Hoe gaan wij gevaar op face morphing afwenden?

Het ligt voor de hand om face morphing minder kans te geven vanaf het begin van de procesketen. Voorkomen is immers beter dan genezen. De aanvraag van ons paspoort is weliswaar relatief netjes georganiseerd maar niet meer helemaal van deze tijd. En eigenlijk weten wij dit al jaren.
Nu maakt de fotograaf een hoge resolutie digitale portretfoto. Met de afgedrukte pasfoto van 35 mm x 45 mm (!) volgt op het gemeentehuis de aanvraag voor een reisdocument. O.a. wordt de pasfoto ingescand. Er komt een afdruk op het paspoort en de digitale foto wordt in de chip opgeslagen. Bij deze omzettingen gaat veel (bruikbare) informatie verloren. Maar nog erger is, dat alle tijd gegund wordt om de pasfoto te morfen. Foto-opname en paspoortaanvraag zijn immers volledig ontkoppeld! Ik zou willen, dat onze overheid identiteitsfraude middels face morphing beter zou voorkomen.

Uitgifte van Nederlands paspoort

Uitgifteproces van identiteitsdocumenten op de schop

Medewerkers van gemeenten volgen strikte regels bij het aanvragen en verstrekken van reisdocumenten en dat is ook nodig. Ik betwijfel, of de kwaliteit van het hele huidige proces voldoende bestand is tegen face morphing. De vraag stellen is waarschijnlijk het antwoord geven. Laten wij dus de opname van de pasfoto tegelijkertijd met de aanvraag doen. Dan weten wij tenminste dat pasfoto (en vingerafdrukken) bij de aanwezige persoon horen. Binnen de biometriegemeenschap weten wij al heel lang, dat deze enrollment juist is. Mits de integriteit van het fotosysteem gegarandeerd is, is face morphing uitgesloten. Andere landen zoals bijvoorbeeld India volgen deze aanvraagprocedure al. Nu Nederland nog.

Gerelateerde artikelen

Over de auteur

Ruud Huijts

Ruud Huijts

Ruud is mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI). Hij is als zelfstandig onafhankelijk adviseur werkzaam vanuit SAMENZICHT Consultancy. Ruud heeft zich met (de organisatie van) biometrie en identiteit beziggehouden bij o.a.  Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, Dienst Justitiële Inrichtingen en Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is van mening, dat biometrie juist in het digitale tijdperk noodzakelijk is om personen betrouwbaar te herkennen zonder afbreuk aan privacy te doen. 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Meld je aan als lid

Het lidmaatschap is bedoeld voor personen met interesse in de aspecten en facetten die spelen rondom biometrie en identiteit.

Lid worden kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

De jaarcontributie is slechts € 50.

Het lidmaatschap biedt o.a. gratis toegang tot de VVBI-bijeenkomsten.

Contact opnemen met de VVBI

E-mail

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Secretariaat (Ron van Troost)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Webmaster (Ruud Huijts)

Postadres

  • Roestuin 48
  • 3343 CV Hendrik Ido Ambacht
  • Nederland

Bestuur